0850602818 info@iwebdesign.eu

Mensen vragen ons vaak: waarom zou ik WordPress gebruiken? Is mijn oude website niet goed genoeg? Waarom zou ik overstappen naar WordPress?  Als jij dezelfde vragen hebt, dan ben je op de juiste plek. In deze blogpost laat ik je zien wat de voordelen van WordPress zijn, waar je WordPress allemaal voor kunt gebruiken en welke websites allemaal WordPress gebruiken.

Mensen maken vaak de fout om te zeggen dat WordPress een blogplatform is. Dat was misschien een hele tijd geleden de waarheid, maar door de tijd heen is WordPress een ontzettend veelzijdig en krachtig en flexibel contentmanagementsysteem geworden. WordPress is nog steeds te gebruiken om een simpele blog te creëren, maar daarnaast kun je er ook erg geavanceerde websites, webshops en online applicaties mee maken.

Het beste van WordPress is dat het makkelijk te gebruiken is en daarnaast erg flexibel en voor alles inzetbaar is. Dat is de voornaamste reden waarom WordPress zo populair is. Uit een recent onderzoek is gebleken dat 30% van alle websites wereldwijd is gemaakt met WordPress. Door de vele voordelen gebruiken veel topmerken WordPress voor hun website. Voorbeelden van grote bedrijven die WordPress gebruiken zijn: Time Magazine, Google, Facebook, Sony, Disney, LindkedIn, The New York Times, CNN, eBay, etc.

Laten we eens kijken naar waarom je WordPress zou moeten gebruiken.

 

WordPress is open source

WordPress is gratis software, wat inhoudt dat je het gratis kan downloaden, installeren, gebruiken en wijzigen. Je kan het gebruiken om elk soort website te creëren. Het is “open source software”. Om deze reden is de broncode van de software beschikbaar voor iedereen om te bekijken, aan te passen en mee te experimenteren. Momenteel zijn er vele tienduizenden gratis WordPress-thema’s in omloop en zijn er meer dan 50.000 plugins gratis beschikbaar. WordPress-thema’s zijn, kortgezegd, een reeks bestanden die zorgen voor de stijl en opmaak van je websit. WordPress-plugins kun je toevoegen aan je website om extra, nieuwe functies te introduceren. Naast de gratis WordPress-thema’s en plugins zijn er ook ontzettend veel betaalde WordPress-thema’s en plugins. Je kunt WordPress-thema’s downloaden, installeren en gebruiken op je website. Om je website draaiende te houden heb je een eigen domein en webhosting nodig.

Vanwege de aard van de open source-beweging is WordPress een gemeenschapssoftware. Het wordt onderhouden door een grote groep vrijwilligers waarvan de meeste dagelijks actief bezig zijn met het ontwikkelen en bekender maken van WordPress. Iedereen kan bijdragen aan WordPress door mee te helpen met het schrijven van softwarecode, het beantwoorden van vragen en helpen bij problemen op het Support Forum van WordPress, het creëren van nieuwe thema’s, het vertalen van WordPress zelf en het vertalen van WordPress-plugins en thema’s. Wanneer je gebruikmaakt van WordPress kun je deelnemen aan een enthousiaste en zeer levendige community. Je krijgt gratis hulp en ondersteuning van andere community-leden en je kunt gratis plugins en thema’s downloaden.

 

WordPress is gemakkelijk te gebruiken en te leren

WordPress wordt gebruikt door miljoenen mensen en bijna elke dag treden er nieuwe mensen toe tot de WordPress-gemeenschap door hun eerste WordPress-website te (laten) maken. De reden waarom mensen zich vaak tot WordPress wenden is omdat het vrij eenvoudig te gebruiken is. Daarnaast zijn er nog meer voordelen aan het gebruik van WordPress:

 

WordPress is uitbreidbaar door thema’s en plugins te gebruiken

De meeste mensen die WordPress gebruiken zijn geen websitedesigners of programmeurs, maar starten met het gebruik van WordPress zonder enige voorkennis of kennis van het ontwikkelen van websites. Als je op zoek bent naar een nieuw contentmanagementsysteem is WordPress een goede keuze omdat je uit duizenden gratis thema’s kan kiezen, en daarom je website elke uiterlijk kan geven dat jij maar wilt. Er is voor ieder wat wils. Of het nou gaat om een thema voor een simpele blog of een uiterst geavanceerde website, je vindt bijna altijd wel iets dat bij je idee past. Er is een perfect thema voor elk soort website.

WordPress is ontzettend flexibel en kan uitgebreid worden door plugins te gebruiken. Net zoals thema’s zijn er duizenden gratis en betaalde plugins beschikbaar voor jou om te gebruiken. Niet alleen kunnen deze plugins functionaliteit toevoegen aan WordPress, ook zijn er een hoop plugins die jouw website kunnen omtoveren tot een heel nieuw platform.

 

WordPress is zoekmachinevriendelijk

WordPress bestaat uit code en structuren van uitstekende kwaliteit. Dit resulteert in een hoge mate van zoekmachinevriendelijkheid. Jouw WordPress-website zal het om deze reden goed doen in zoekmachines. Van zichzelf is WordPress al erg zoekmachinevriendelijk, maar je kan het nog zoekmachinevriendelijker maken door de juiste plugins te gebruiken.

 

WordPress is makkelijk te beheren

WordPress beschikt over een ingebouwde updater waarmee je binnen jouw WordPress-dashboard plugins en thema’s kunt bijwerken. Je ontvangt een melding als er een nieuwe versie van WordPress beschikbaar is. Vervolgens kan je het met één druk op de knop de betreffende update uitvoeren. Al je websitecontent kun je veilig opslaan met behulp van backup-plugins. WordPress is een veilig contentmanagementsysteem omdat het is ontwikkeld met het oog op veiligheid.

 

WordPress ondersteunt verschillende mediabestanden

Wanneer je een WordPress-website hebt kan je meer dan alleen tekst publiceren. WordPress heeft ingebouwde support voor afbeeldingen, audiobestanden en video content. Je kunt de ingebouwde support ook gebruiken voor document- of bestandsbeheer. WordPress ondersteunt oEmbed-ingeschakelde websites wat betekent dat je Youtube-video’s, Instagram-foto’s, Tweets en Soundcloud-audo erg gemakkelijk kan toevoegen aan je site door middel van het plaatsen van een link in je bericht of pagina.

 

Op welke manieren kun je WordPress gebruiken?

WordPress kan gebruikt worden op veel verschillende manieren en het heeft veel mogelijkheden. Je kunt WordPress gebruiken als:

  • Blog
  • Contentmanagementsysteem
  • Fotogalerij
  • Portfolio
  • Beoordelingswebsite
  • Webshop
  • Videowebsite
  • Ledenwebsite
  • Communitywebsite

Onthoud dat bovenstaande mogelijkheden slechts voorbeelden zijn van hoe je WordPress kan gebruiken. Om te zien hoe anderen WordPress gebruiken kun je de WordPress Showcase bekijken.

 

Ik hoop dat dit artikel je vragen over waarom je WordPress zou gebruiken beantwoord heeft. Heb je toch nog vragen over WordPress? Stuur even een mailtje naar info@iwebdesign.eu. We helpen je graag.