0850602818 info@iwebdesign.eu

Je hebt een bedrijf of je wilt er een starten. Instagram is een goede manier om het grote publiek te bereiken en meer bezoekers naar jouw website of blog te trekken. Maar hoe zet je Instagram hier op de juiste manier voor in? Vandaag een aantal strategieën.

Waarom is het slim om als bedrijf op Instagram te zitten?

Instagram heeft meer dan 800 miljoen maandelijks actieve gebruikers. 80% van deze gebruikers volgt minstens één Instagram-account van een bedrijf. Tegenwoordig kun je als bedrijf een zakelijk Instagram-account aanmaken wat een hoop voordelen heeft. Met een zakelijk Instagram-account heb je toegang tot een groot aantal statistieken en extra promotiematerialen. Zo kun je bijvoorbeeld een link naar je website en je adres en contactgegevens toevoegen aan je Instagram-profiel. Op deze manier kunnen potentiële klanten gemakkelijk meer informatie over je vinden en met je in contact komen.

Voor wie is Instagram bruikbaar als marketingkanaal?

In principe kan elk soort bedrijf – dus ook jouw bedrijf – profijt hebben van Instagram. Zowel grote als kleine bedrijven kunnen Instagram inzetten om leads te genereren en merkbekendheid te vergroten. Ook maakt het niet zoveel uit in welke industrie je bedrijf actief is. Dit zijn een aantal voorbeelden van verschillende typen bedrijven die Instagram op een effective wijze inzetten als marketingkanaal:

 • Tentsile: Tentsile is een fabrikant van innovatieve boomtenten (ja, echt!). Op hun Instagram-account plaatsen ze vooral user generated content. Dit zijn berichten met foto’s die zijn gemaakt door de gebruikers van een product of merk. User generated content zorgt voor meer vertrouwen van consumenten. Daarnaast zorgt user generated content over het algemeen voor meer deelacties en vind-ik-leuks.
 • Nike: iedereen kent natuurlijk het sport- en kledingmerk Nike. Op het Instagram-account van Nike vind je geen productfoto’s, maar unieke content, zoals foto’s van belangrijke sportmomenten en foto’s van inspirerende atleten.
 • Chobani: Chobani is een Amerikaans voedselmerk. Dit bedrijf plaatst vooral veel prachtige foto’s van gerechten op hun Instagram-account.
 • GoPro: GoPro, bekend van de action camera’s, plaatst op hun Instagram-account veelal foto’s en video’s die door hun productgebruikers zijn gemaakt. De vele prachtige beelden hebben als resultaat dat GoPro een steeds groter worden aantal ontzettend actieve volgers heeft. Deze volgers worden echte merkambassadeurs.
 • HubSpot: HubSpot is een ontwikkelaar van marketing- en CRM-software. Veel van de content op het Instagram-account van HubSpot is door medewerkers gemaakt.

Wat voor soort bedrijf je ook hebt, het is verstandig om een account aan te maken waar je dagelijks berichten op plaatst en actief op bent. Zo zien de bezoekers van je pagina dat je makkelijk te bereiken bent.

Instagram gebruiken om je bedrijfsdoelen te realiseren: de must-do’s

Hier zijn een aantal dingen die je als bedrijf op Instagram zeker moet doen:

 1. Volg accounts die hetzelfde posten als jij. Op deze manier wordt jouw account voorgesteld bij mensen die waarschijnlijk op zoek zijn naar jouw account, en dat kan zorgen voor veel volgers.
 2. Reageer op de reacties van mensen. Op deze manier laat je zien dat je actief bent op je account. Dit is iets wat mensen erg belangrijk vinden wanneer ze voor de keuze staan om een account wel of niet te volgen.
 3. Zorg voor een biografie die jouw Instagram-pagina duidelijk omschrijft. Als mensen jouw Instagram-pagina voor zich hebben kijken ze vaak als eerste naar de bio. Vertel in een paar krachtige zinnen/woorden waar jouw account voor staat.
 4. Houd je statistieken goed in de gaten. Kijk voorbeeld eens naar welke foto het meest bekeken of opgeslagen is, zo kom je erachter waar jouw publiek van houd en daar kun je op inspelen.
 5. Gebruik Instagram-stories om vragen te stellen of om te laten zien waar je mee bezig bent. Er is onlangs een ‘poll’-functie geïntroduceerd. Daarmee kun je vragen voorleggen aan je volgers. Bekijk de poll-antwoorden en leer ervan. Door in het kort te laten zien waar je mee bezig bent voelen jouw volgers zich betrokken. Foto’s of video’s hoeven er in de stories niet perfect uit te zien. Ze blijven er tenslotte maar 24 uur staan.

Hoe trek je mensen naar je account?

Je kunt natuurlijk volgers kopen, maar dit is geen toekomstbestendige tactiek. Echte volgers krijg je alleen door er tijd in te stoppen. Hier een aantal strategieën:

 1. Leg contact met soortgelijke accounts en werk samen. Dit kan door ze te dm’en of te e-mailen. Stel je account heeft 5000 volgers en het account waarmee je wilt samenwerken ook dan kun je elkaars volgers gebruiken om er zelf meer te krijgen. Upload bijvoorbeeld een foto van elkaar en tag elkaar in de post, door deze manier bezoeken jullie volgers elkaars pagina en gaan ze je misschien wel volgen.
 2. Gebruik de juiste hashtags onder je post. Mensen zoeken op hashtags en sinds kort kun je ze zelfs volgen. Wanneer je relevante hashtags bij je bericht plaatst zorgt dit voor meer volgers en meer bezoekers.
 3. Plaats duidelijke, kleurrijke foto’s. Tussen de miljoenen accounts is het lastig om op te vallen. Zorg daarom in ieder geval voor mooie foto’s die opvallen. Als mensen je account bezoeken heb je vaak maar een paar seconden om de aandacht te trekken, zorg daarom dat ze meteen overtuigd raken en je gaan volgen.

 

Hopelijk heb je iets aan dit artikel gehad. Heb je vragen of hulp nodig bij het bepalen van je contentstrategie op Instagram? Wij helpen je graag.