0850602818 info@iwebdesign.eu

Het internet in zijn huidige vorm zou niet bestaan als er geen online advertenties zouden zijn. Je hebt helemaal gelijk; ze zijn soms irritant, maar online advertenties zijn wel de drijfveer van de online wereld. In dit artikel leg ik hoe online adverteren werkt en wat tot de mogelijkheden behoort als je zelf wilt gaan adverteren op het internet.

Hoe gaat online adverteren in zijn werk?

Online advertenties kom je tegen op bijna elke website of app die je bezoekt. Soms op sociale media, soms in de vorm van een banner, soms als pop-up, maar een advertorial (een betaald artikel) is bijvoorbeeld ook een populaire advertentiesoort.

Het concept van online adverteren lijkt simpel: adverteerders betalen uitgevers van online media voor het tonen van advertenties. Er komt echter veel meer bij kijken. Zo zijn er bijvoorbeeld erg veel verschillende soorten advertenties en daarnaast zijn er meerdere manieren om advertentiekosten te bepalen.

De techniek op het gebied van online adverteren wordt steeds complexer en meer geavanceerd. Vandaag de dag wordt er naast cookies ook gebruik gemaakt van big data, smart content, advertentie-matchingsystemen, digitale profielen en meer.

Voor online advertenties moet je natuurlijk betalen, maar hoe worden de kosten voor online advertenties bepaalt? De drie belangrijke betalingsmodellen zijn:

  1. Pay-per-impression: hierbij betaalt de adverteerder elke keer een bepaald bedrag wanneer een advertentie wordt getoond (ongeacht of er wordt geklikt);
  2. Pay-per-click: bij dit model betaalt de adverteerder de uitgever voor elke keer dat er op zijn advertentie wordt geklikt;
  3. Pay-per-action: dit is een prestatiegebaseerd model. Hierbij betaalt de adverteerder voor elke keer dat een gebruiker een bepaalde actie uitvoert, bijvoorbeeld aanmelden voor een nieuwsbrief, een product aanschaffen of zich registreren voor een evenement.

Online advertentiekanalen

Advertentiebureau Magna verwacht dat er in 2020 wereldwijd rond de €250 miljard euro zal worden gespendeerd aan online advertenties. Zelf wil je misschien ook beginnen met online adverteren of je huidige activiteiten op het gebied van online adverteren uitbreiden, maar wat behoort dan tot de mogelijkheden? Hier zijn een aantal van de grootste advertentievormen die zeker het overwegen waard zijn:

Zoekmachineadvertenties

Dit is het grootste online advertentiekanaal.  Google is de grootste speler op het gebied van zoekmachineadverteren. Dit komt voor een groot deel omdat Google veruit de meestgebruikte zoekmachine is. Met Google AdWords kun je redelijk eenvoudig advertenties opzetten die verschijnen wanneer potentiële klanten relevante zoektermen invoeren. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld advertentiecampagnes op te zetten waarbij visuele advertenties op partnerwebsites van Google worden getoond aan mensen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in jouw bedrijf, product of dienst. Voor dit type advertenties bepaal je per klik of impressie (een unieke vertoning van een banner, tekstlink of tekstadvertentie).

Advertenties in Google wanneer je zoekt naar “laptop kopen”.

Sociale media-advertenties

Adverteren op sociale media is een steeds populair wordende vorm van online adverteren. Nagenoeg alle sociale netwerken en platformen bieden een of meerdere mogelijkheden tot adverteren. Je kunt adverteren op Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, maar bijvoorbeeld ook op LinkedIn of Snapchat. Elk sociale mediaplatform heeft zijn eigen kenmerken en voordelen en nadelen.

Advertenties op Facebook.

Display-adverteren

Hierbij schaf je een banner, pop-up of ander soort advertentie aan op één of meerdere websites of apps. Je betaalt per klik, per actie of per impressie. In principe kun je zelf bedrijven of personen benaderen met de vraag of je advertentieruimte op hun website of app kunt inkopen, maar het is makkelijker om eerst te beginnen met AdWords, het al eerder genoemde advertentieplatform van Google.

Het proces van online adverteren

Wanneer je aan de slag gaat met online adverteren is het vaak handig om een bepaalde routine te volgen. Dit is belangrijk om te zorgen voor een maximale effectiviteit en zo laag mogelijke kosten. Het proces van online adverteren ziet er over het algemeen uit zoals deze schematische weergave:

Proces van online adverteren

 

Heb je nog vragen of kun je wel wat advies gebruiken op het gebied van online adverteren? We helpen je graag. Neem even contact op door een mailtje te sturen naar info@iwebdesign.eu.

Wil jij gratis advies over online marketing?

Laat ons contact met jou opnemen